(Μια ομαδική εργασία των μικρών μαθητών της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς που άξιζει τον κόπο να τη διαβάσει κανείς. Είναι ευχάριστο να βλέπεις στις μέρες μας μικρά παιδιά να ασχολούνται με τις ομορφιές της πατρίδας μας).

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Ήπειρος είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.Το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου καλύπτεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους.Ανάμεσα τους κοιλάδες μικρές και μεγάλες που κλείνουν μαζί με την βλάστηση και την πανίδα ενα σύνολο άγριας ομορφιάς, πραγματικό θησαυρό για την Ήπειρο.

ΉΠΕΙΡΟΣ

Στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, απλώνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τα σύνορα Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας, μια έκταση γης με όμορφες ακτές που σμίγουν στο βάθος με βουνά απλόχερα σπαρμένα, που χαίρεσαι την εξαιρετική άγρια ομορφιά τους. Αυτή είναι η Ήπειρος. (στην αρχαία ελληνική σημαίνει απέραντη χώρα).

Στο εσωτερικό σε μια σύνθεση γυμνού και πρασίνου, ξεπροβάλλουν όμορφα βουνά, ποτάμια λίμνες, βαλτότοποι, όλα γεμάτα ζωή με σπάνια είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου. Μέσα στην άγνωστη για πολλούς αυτή ομορφιά, που τη σεβάστηκε ο χρόνος και δεν την άγγιξε μέχρι σήμερα το βάρβαρο ανθρώπινο χέρι:

Ανατολικά : Η οροσειρά της Πίνδου.
Δυτικά : Ακρογιαλιές, όρμοι, λιμάνια, υγροβιότοποι και μεγάλες αμουδιές. Φύλακες τα Επτάνησα, πραγματικά στολίδα, βουτηγμένα στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου.
Βόρεια : Η συνέχεια της Ηπείρου που τα Αλβανικά σύνορα, κόβουν μεγάλο κομμάτι της (Βόρεια Ήπειρος).
Νότια : Ο Αμβρακικός κόλπος περιλούζει ακτές (σύνορα με Αιτωλοακαρνανία) και αγκαλιάζει προστατευτικά τους εξαιρετικής ομορφιάς υγροβιότοπους των δέλτα των ποταμών Αράχθου και Λούρου.

Παραδοσιακά χωριά και κωμοπόλεις, με εκκλησίες, μοναστήρια, καμπαναριά, σχολεία, αρχοντικά, σπίτια, βρύσες και γεφύρια, όλα χτισμένα με πέτρα πελεκητή, που συναγωνίζονται σε ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα.

Η δημοτική μουσική, με τραγούδια του πόνου, της ξενιτιάς, της χαράς, του έρωτα, του γάμου, της πίστης, για ήρωες, για τουε αγώνες της φυλής, με κύριο εκφραστικό μουσικό όργανο το Ηπειρώτικο κλαρίνο, επισφραγίζει την ιστορία του λαού της Ηπείρου.

Πέντε αιώνες σκλαβιάς (1431 - 1913) , τα απάτητα μέρη της Ηπείρου, έγιναν καταφύγιο ελευθερίας. Αρματωλοί και κλέφτες, αγώνες με θυσίες (Κούγκι στο Σούλι, Ζάλογγο, Κατσαντώνης). Ακολουθουν οι απελευθερωτικοί αγώνες (Αετοράχη, Πεστά, Μανωλιάσα, Μπιζάνι) και πρόσφατα 1940 - 1949 (1940 Πίνδος, Καλπάκι, Βορειοηπειρωτικά βουνά, Εθνική αντίσταση, Κόνιτσα, Γράμμος) με τον Ηπειρώτη και την Ηπειρώτισσα πάντα μπροστά.

Στην Ήπειρο, ο μόχθος για προκοπή, με τον ξενιτεμένο, φτάνει στην ευημερία με την εντιμότητα, με ιδανικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη που έδωσαν ένα πλήθος Ηπειρωτών ευεργετών. Έργα όχι μόνο τοπικά αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα γρόσια γίνονται γράμματα, νοσοκομεία, ιδρύματα, εκκλησίες, σχολεία, γεφύρια και άρματα.

Η Ηπειρώτισσα μάνα ανατρέφει το παιδί της με τούτα τα λόγια : «άντε παιδί μου, να μεγαλώσεις, να ξενιτευτείς, να καζαντήσεις "για να φτιάξουμε την καμπάνα του χωριού"».

Η Ηπειρος με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά μνημεία (αρχαιολογικοί χώροι, μαντεία), μουσεία, παραδοσιακά χωριά, ήθη και έθιμα, φιλοξενία και παραδοσιακή μουσική, ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Είναι σήμερα η πύλη προς την ενωμένη Ευρώπη μέσω του μεγάλου λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

 

http://2dim-kalam.thess.sch.gr/

 
 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!