Χρηστάκης Ζωγράφος

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος (1820-1896) γεννήθηκε στο Κεστοράτι του Αργυροκάστρου της Βορείου Ηπείρου. Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία σχολή Ιωαννίνων. Εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι ως τραπεζίτης. Γρήγορα κατάφερε να επιτύχει επαγγελματικά και να αγοράσει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (τσιφλίκια) στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας[1]. Στήριξε ιδιαίτερα την ελληνική παιδεία με τη χρηματοδότηση και ίδρυση σχολείων (Ζωγράφεια διδασκαλεία). Συνέβαλε στην ίδρυση σχολείων αρρένων και θηλέων στην πατρίδα του στο Κεστοράτι, και στο Αργυρόκαστρο. Ο Χ. Ζωγράφος κάλυπτε επίσης σε συνεχή βάση όλα τα έξοδα διατροφής και ενδυμασίας 60 υπότροφων σπουδαστών (30 αρρένων και 30 θηλέων), επιμελών μαθητών, τέκνων φτωχών οικογενειών.

Οι γενναίες δωρεές που προσέφερε σε κάθε τομέα των γραμμάτων και των επιστημών, συνέβαλαν αποφασιστικά στη μόρφωση των υπό oθωμανικό ζυγό κυρίως ελληνικών πληθυσμών. Το Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη πήρε το όνομά του, λόγω αστρονομικού ποσού που πρόσφερε για την ανέγερσή του.

Είχε τέσσερα παιδιά, τον Γεώργιο Χρηστάκη - Ζωγράφο, την Μαρία Ζωγράφου, σύζυγο του Κωνσταντίνου Καραπάνου, την Σοφία, σύζυγο Αλέξανδρου Ρώμα, και την Θεανώ Ζωγράφου, σύζυγο του Λεωνίδα Δεληγεώργη.

Κατά την περίοδο του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία (1945-1989), ο Χ. Ζωγράφος όπως και ο γιος του Γεώργιος, θεωρήθηκαν από το επίσημο κράτος ως εχθροί. Αυτό είχε ως συνέπεια όσοι έφεραν το επώνυμο 'Ζωγράφος' (είτε συγγενείς, είτε όχι), να εκδιωχθούν από το Κεστοράτι.

Μετά το 1989, όμως, αυτό αποτέλεσε παρελθόν και σήμερα, το «Ζωγράφειο Διδασκαλίο» Κεστορατίου που είχε ιδρύσει ο Χρηστάκης Ζωγράφος (έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες), ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο.

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος (1820-1896) γεννήθηκε στο Κεστοράτι του Αργυροκάστρου. Γιος εμπόρου, σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή στα Ιωάννινα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου από νεαρά ηλικία αναδείχθηκε κορυφαίος τραπεζίτης. Ο Ζωγράφος είχε έντονη κοινωνική δράση, τιμήθηκε με τα ανώτερα οθωμανικά παράσημα και υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του “Εθνικού Μικτού Συμβουλίου” στην Κωνσταντινούπολη . Από το 1873 και μετά, συνέδραμε σημαντικά στην προώθηση των τραπεζικών και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Πλούσια ήταν η συμβουλή του σε πολλές εθνικές προσπάθειες, ενώ ίδρυσε στη γενέτειρά του τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία (αρρένων και θηλέων) και το Ζωγράφειο Γυμνάσιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο γιος του Γεώργιος Ζωγράφος ήταν ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της “Αυτονόμου Πολιτείας Β.Ηπείρου”.

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!