Άρτα

Η Αμβρακία πήρε το όνομά της από τον Άμβρακα , γιο του Θεσπρωτού, ενώ μια άλλη εκδοχή τη συνδέει με την Αμβρακία , κόρη του Μελανέα.  620 π.Χ. Η Αμβρακία ιδρύθηκε από το Γόργο , νόθο γιο του Κύψελου , τυράννου της Κορίνθου σε περιοχή που ανήκε στους Δρύοπες.( Αμβρακία=Αμπρακία , αμπί =αμφί και ρακία=ραχία=βραχώδη ακτή, πετρώδης γιαλός, το χτύπημα που προκαλεί το νερό στα βράχια . Από το ρήμα ράττω ή αράττω=χτυπώ με δύναμη , συντρίβω και τη ρίζα ρακ προήλθε το τοπωνύμιο Αμπ-ρακ-ία και το υδρωνύμιο Ά-ραχ-θος δηλ. η πετρώδης ακτή που χτυπιέται αμπί =από εδώ κι από εκεί) .
Η Αμβρακία έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους και διέθεσε επτά πλοία στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και πεντακόσιους οπλίτες στην μάχη των Πλαταιών. Αυτή την εποχή κατασκευάστηκε το δημόσιο Πολυάνδριο κενοτάφιο , για να τιμήσει η πόλη τους νεκρούς που χάθηκαν σε ναυμαχία. Σημαντικότερο ήταν το δυτικό νεκροταφείο ιδρυμένο κατά μήκος της αρχαίας λεωφόρου που ξεκινούσε από την νότια κύρια πύλη και οδηγούσε στον Άμβρακο , επίνειο της πόλεως στον Αμβρακικό.
Η λεωφόρος-Ιερά οδός, πλάτους δώδεκα μέτρων, ήταν πλακόστρωτη ή σκυρόστρωτη (έχει αποκαλυφθεί μέχρις στιγμής μήκος περίπου 300μ. , κοντά στο Εθνικό Στάδιο ) και πλαισιωνόταν από μνημειακούς ταφικούς περίβολους.  Σε επίγραμμα του Πολυανδρίου υπάρχει η παλαιότερη μαρτυρία του ονόματος της πόλεως “Ανπρακία”.Το 582 π.Χ. η Αμβρακία είχε δημοκρατικό πολίτευμα, μετά την τυραννία του Περίανδρου (74 χρόνια προγενέστερη από την Δημοκρατία του Κλεισθένη). Διάσημοι Αμβρακιώτες ήταν ο γλύπτης Πολύστρατος που έζησε τον 6ο αι. π.Χ. , ο μουσικός Επίγονος και ο ποιητής της Μέσης Κωμωδίας Επικράτης.
Ο Παυσανίας αναφέρει τον Αμβρακιώτη Ολυμπιονίκη Λέοντα που νίκησε στην 96η Ολυμπιάδα.  500 π.Χ. Kτίστηκε ο ναός του Απόλλωνος Σωτήρος (κοντά στην πλατεία Κιλκίς)  που λατρεύτηκε ως Πύθιος και ως Αγυιεύς. Στο ναό του Απόλλωνος ανέθεταν οι Αμβρακιώτες τα δημόσια κείμενα και έγγραφά τους ενώ το σύμβολο του, ο βαίτυλος, χαρακτηρίζει τα νομίσματα και τις δημόσιες σφραγίδες της Αμβρακίας.
379-316 π.Χ. Έζησε η Ολυμπιάδα , κόρη του βασιλέως των Μολοσσών Νεοπτόλεμου, σύζυγος του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (η κεφαλή της Ολυμπιάδος είναι το έμβλημα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου).  320-272 π.Χ. Ο βασιλιάς Πύρρος (μονάρχης και μεγάλος στρατηλάτης)  δημιούργησε την « Μεγάλη Ήπειρο » με πρωτεύουσα την Αμβρακία το 295 π.Χ..
Ενίσχυσε και επεξέτεινε το βασίλειο του στην Ήπειρο , οραματίστηκε την δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής αυτοκρατορίας στην Δύση και την ένωση της Ελλάδος με τις « δύο Σικελίες». Διακόσμησε την Αμβρακία με ναούς , δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και πολλά έργα τέχνης . Στην ίδια εποχή πιθανώς πρωτοκτίστηκε το Γεφύρι, το πιο γνωστό και χιλιοτραγουδισμένο πολύτοξο γεφύρι στην Ελλάδα. Τότε κτίστηκε το Μικρό Θέατρο , στο κέντρο της αρχαίας πόλεως (κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο), το Μεγάλο Θέατρο , κοντά στο ναό του Απόλλωνος και το Πρυτανείο της Αμβρακίας που αποκαλύφθηκε δίπλα στο ναό του Απόλλωνος.

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!