Τόπος Γέννησης  Γραμμένο Ιωαννίνων
Έτος Γέννησης
Ιωάννης Ζωσιμάς (1752-1771)
Αναστάσιος Ζωσιμάς (1754-1828)
Νικόλαος Ζωσιμάς (1758-1842)
Θεοδόσιος Ζωσιμάς (1760-1793)
Ζώης Ζωσιμάς (1764-1828)
Μιχαήλ Ζωσιμάς (1766-1809)
Οικογενειακή κατάσταση  Πατέρας τους ήταν ο Παναγιώτης Ζωσιμάς, γιός του Ιωάννη, έμπορος, ο οποίος είχε παντρευτεί την  Μαργαρίτα Τσουκαλά με την οποία απέκτησε 9 παιδια, τους ως άνω 6 γιούς και 3 κόρες, την Αλεξάνδρα, τη Ζωΐτσα και την Αγγελική. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Ιωάννης πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών.
Περιοχή δραστηριότητας  Ο Νικόλαος, ο Θεοδόσιος και ο Μιχάλης ξεκίνησαν την εμπορική τους σταδιοδρομία το 1785 στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Ο Ιωάννης, ο Αναστάσιος, ο Ζώης στη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας και αργότερα στη Μόσχα.
Ευεργεσίες
Οι αδελφοί Ζωσιμάδες  διέθεσαν αστρονομικά ποσά για την σύσταση και την λειτουργία σχολείων και δημόσιων βιβλιοθηκών. Το 1799 χρηματοδότησαν την έκδοση πολλών βιβλίων. Επίσης μεγάλο ποσό διέθεσαν για την «Ελληνική Βιβλιοθήκη» του Αδαμάντιου Κοραή. Στα Ιωάννινα συνέβαλλαν στην ανέγερση πτωχοκομείου, ορφανοτροφείου, και σχολείου στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το 1820 χορηγήθηκε χρηματικό ποσό για την ανέγερση της Ζωσιμαίας σχολής. Στήριξαν επίσης οικονομικά και τον αγώνα της Φιλικής Εταιρείας, τόσο στην Μολδοβλαχία όσο και στην Ελλάδα.

Ίδρυσαν Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, με δωρεά της προσωπικής τους συλλογής σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα. Χρηματοδότησαν επίσης και την ανέγερση ορφανοτροφείου στην Πάτμο.

Άλλα σχετικά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!