Ηλίας Κόντης

kontisΟ γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Ηλίας Κόντης γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1954 στο χωριό Κεραμίτσα Θεσπρωτίας. Τα πρώτα μουσικά βήματα Σε περιβάλλον με πλούσια τοπική μουσική παράδοση, ζωή και με αυθεντικούς τρόπους έκφρασης, γεννήθηκε, μεγάλωσε έμαθε τα πρώτα γράμματα και βίωσε τα πρότυπα του ο μετέπειτα λαϊκός δημιουργός Ηλίας Κόντης.

Σε ηλικία 17 ετών, όταν τελείωσε το Γυμνάσιο ο Ηλίας Κόντης έρχεται στην Αθήνα ανήσυχος και δεκτικός στην παραπέρα μάθηση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής τέχνης και παράδοσης.

Το 1980 γνωρίζεται με τον μεγάλο κλαρινίστα Πέτρο Λουκά Χαλκιά και το γνωστό λαουτιέρη Χριστόδουλο Ζούμπα. Ο Ζούμπας του προτείνει και τον βοηθά να εκφράσει με τον δικό του τρόπο και το δικό του χρώμα τα τραγούδια της περιοχής του με τη δική τους ιδιοτυπία και το ολότελα ξεχωριστό χρώμα τους, πράγμα που επιτυγχάνει. Παράλληλα ό Ηλίας Κόντης παρακολουθεί μαθήματα ορθοφωνίας με την Καβάκου, ενώ το 1982 αποφασίζει με την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή του Πέτρου Λουκά Χαλκιά να ηχογραφήσει τα τραγούδια της περιοχής του που έγιναν δεκτά με μεγάλη επιτυχία από Έλληνες και ξένους λάτρεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το 1982 μετά από πρόσκληση αρχίζει σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ενώ τον ίδιο χρόνο αρχίζει υπερπόντια ταξίδια τόσο στη Νότιο Αφρική όσο και στην Αμερική και Ευρώπη, όπου και χαρίζει αλησμόνητες και ανεπανάληπτες στιγμές στους Έλληνες ξενιτεμένους.

Σήμερα εργάζεται αθόρυβα στο χώρο της παραδοσιακής μας μουσικής με εξαιρετική επιτυχία και αποδοτικότητα και μεταξύ των δίσκων του συγκαταλέγονται: 1982: «Ηλιοβασίλεμα»,, 1984 «Αναμνήσεις από την Ήπειρο Νο 1», 1986: «Αναμνήσεις από την Ήπειρο Νο 2», 1988: «Επιλογές από την Ήπειρο», 1989: «Χαιρετίσματα από την Ήπειρο» 1994 «Κυριακή θελ' να κινήσω», 1997: «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Ηπείρου», 1999: «Ήπειρος, η παράδοση μας».

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!