Λαλητάδες

lalitatdesΛαλητάδες , μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση 'φυσικών' οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική "συλλογικότητά" εκεί όπου απαιτείται και σολιστική "εναλλαγή" των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη. 
Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται απο τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο λαούτο, τη Μαριφένια Ρίζου επίσης στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στα κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των λαλητάδων παρήχθη τον Δεκέμβρη του 2004 και κυκλοφόρησε τον Μάη του 2005 με τον τίτλο "οι δρόμοι των λαλητάδων, τραγούδια και σκοποί της Ηπείρου, Τζουμερκιώτικη παράδοση" με 15 παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής. Από τα  τέλη του Μάρτη κυκλοφόρησε ο νέος τους δίσκος με τίτλο " Τραγούδια και σκοποί της Ηπείρου, Τζουμερκιώτικη παράδοση Νο2 συνολικής διάρκειας 65 λεπτών με 12 τραγούδια και σκοπούς της περιοχής.
(Λαφίνα ,Ψηλά στην Κωστελάτα-μέσα έξω, Μπαλατσός, Ηλιος, Γιάνναινα-Γιαννάκαινα, Δαφνοπόταμος, Αρβανιτοβλάχικος, Παιδιά μ γιατί στε ανάλαγα, Μαρία λεν την Παναγιά, Βασίλω, γιατί είναι μαύρα τα βουνά και το μνήμα του κλέφτη(μοιριολόϊ).
 

 Τα μέλη της Κομπανίας είναι:

 


lalit1Δημήτρης Ρίζος του Χριστοφόρου, κλαρίνο, απ τα Ρετσιανά της ορεινής Αρτας. Με τη μουσική ασχολήθηκε απο δώδεκα χρονών στη φιλαρμονική ¨Σκουφάς¨ της Αρτας.Σπούδασε Οικονομικά (πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π και Master στα Χρηματοιοκονομικά) και πέραν της μουσικής εργάζεται σε μεγάλο τραπεζικό Ομιλο.

 

 

 

 

lal9Φώτου Δημήτρης, λαούτο, απ τα Μάρμαρα Ιωαννίνων. Εκτός απ τη μουσική, σπούδασε στην Καλών Τεχνών και είναι ζωγράφος. Στην κομπανία συμμετείχε απ το ξεκίνημά της, πριν ακόμα πάρει το όνομα ¨λαλητάδες¨. Συμμετέχει και σήμερα αλλα περισσότερο αποσπασματικά αφου τον ¨κέρδισε¨  οριστικά η ζωγραφική.

 

 

 

 

 

lalit4Δημήτρης Ρίζος του Κλέωνα, λαούτο , απ τα Ρετσιανά της ορεινής Άρτας.Δάσκαλός του υπήρξε ο πατριάρχης του στεριανού λαούτου Χρήστος Ζώτος.

 

 

lalit2Μαριφένια Ρίζου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το μουσικό γυμνάσιο και λύκειο της Παλλήνης. Είναι φοιτήτρια του Οικονομικού τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Με το λαούτο ασχολήθηκε από δώδεκα χρονών με δάσκαλο τον Στέλιο Κατσιάνη στο γυμνάσιο  και το λύκειο και αργότερα τον Χρήστο Ζώτο.
 
 
lalit5Δημήτρης Τσίπρας, τραγούδι, απ το Αθαμάνιο της ορεινής Άρτας. Σπούδασε Οικονομικά και εκτός της μουσικής εργάζεται στο Δημόσιο Τομέα. Στην κομπανία των Λαλητάδων συμμετέχει απ το 2005.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

lalit3Ματίνα Τζήκα, κρουστά και τραγούδι απ την Ελασσόνα του νομού Λάρισας. Εκτός απ τη μουσική σπούδασε οικονομικά (πτυχίο και μεταπτυχιακά) και  εργάζεται σε μεγάλο Τραπεζικό όμιλο.Στην κομπανία των Λαλητάδων  συμμετέχει απ το 2004.

 

 

 

 

 

lalit6Γιώργος Φλούδας, βιολί, απ το Τετράκωμο της ορεινής Άρτας. Συνοδοιπόρος στην μεχρι τώρα μουσική πορεία των Λαλητάδων. Σήμερα ζει μόνιμα στην Αρτα οπου και διδάσκει στο τμήμα μουσικολογίας του Τ.Ε.Ι.  της πόλης.Με το βιολί ασχολήθηκε από πολύ μικρός, ενώ σήμερα θεωρείται απ τους σημαντικότερους του είδους του.

 

 

lal8Κωσταβασίλης Κώστας, βιολί, ο παλαίμαχος Τζουμερκιώτηςβιολιστής απ το Αθαμάνιο της ορεινής Αρτας.  Συνοδοιπόρος της κομπανίας των Λαλητάδων τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

 

 

zotos fludasΖώτος Χρήστος, ο ¨πατριάρχης¨ και δάσκαλος του στεριανού λαούτου απο  την Κακτήλα Αιτωλοακαρνανίας. Απ τους σημαντικότερους  συνοδοιπόρους των Λαλητάδων απ το ξεκίνημα της κομπανίας. 

(Από την ιστοσελίδα του συγκροτήματος, www.lalitades.gr)

 

Συνέντευξη στο περιοδικό Μετρονόµος

Αφιέρωμα ¨Έψιλον¨ Ελευθεροτυπίας

Αφιέρωμα Εφημερίδας ¨Πύρρος¨

(Οι πληροφορίες είναι Από την ιστοσελίδα των Λαλητάδων και κοινοποιήθηκαν με την άδειά τους).

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!