Το χωριό μας, το Κερασοχώρι Φιλιατών (παλιά ονομασία Φατήρι), είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό χωριό του ορεινού όγκου της Μουργκάνας.

Ακολουθώντας από τους Φιλιάτες τον επαρχιακό δρόμο προς Αγ. Πάντες, μόλις περάσουμε τον επιβλητικό όγκο του πέτρινου τείχους, το ονομαζόμενο και «κτίσμα του Φατηριού», συναντάμε το Μαυρονέρι , που παλαιότερα μαζί με τον Παλαμπά και το Κερασοχώρι αποτελούσαν μία ενιαία Κοινότητα. Ακριβώς λοιπόν στην είσοδο του Μαυρονερίου ακολουθούμε την ανηφοριά στα αριστερά μας και κατευθυνόμαστε προς Κερασοχώρι( 6 χλμ) και Παλαμπά( 4 χλμ ακόμη).
Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες ανηφορίζοντας αυτό το δρόμο. Θα αναγνωρίσει εύκολα ένα χαρακτηριστικό χωριό του ορεινού όγκου της Μουργκάνας, μιά αετοφωλιά, με κάποια σπίτια συγκεντρωμένα γύρω από την πλατεία και τα περισσότερα σκόρπια στους γύρω λόφους και τις ρεματιές. Θα αποζημιωθεί όμως (άλλωστε μιλάμε για 5-10 λεπτά δρόμο) μιας και τα οφέλη που θα αποκομίσει απ' αυτήν την επίσκεψη θα είναι πολλαπλά. Θα γοητευθεί από την πυκνή - άγρια βλάστηση, τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Οι ανθισμένες κερασιές το Μάη και οι ίδιες φορτωμένες με τα απίθανα κεράσια, κυρίως πετροκέρασα, προσδίδουν μια ξεχωριστή πινελιά στο τοπίο. Το κελάηδισμα των πουλιών που βρίσκουν φωλιές και καταφύγιο στο χωριό μας μαζί με τους ήχους από τα κατσικοπρόβατα που βοσκάνε στις πλαγιές θα σας ταξιδεύσουν σε άλλες εποχές. Εξαιρετικής ποιότητας νερό θα πιείτε σε οποιοδήποτε σημείο του χωριού και να σταθείτε και το τοπίο που θα αγναντεύετε προς κάθε κατεύθυνση θα σας μαγεύει.
Αντίστοιχη είναι και η αίσθηση που αποκομίζει ο επισκέπτης του Παλαμπά.
Ο Παλαμπάς είναι το τελευταίο χωριό πριν το Ελληνικό φυλάκιο και τα σύνορα με την Αλβανία. Η μορφολογική συνέχεια του περιβάλλοντος και οι συγγενικοί δεσμοί με το Κερασοχώρι έδιναν πάντα την αίσθηση του ενιαίου χωριού.

Από το www.mourgana.gr 

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!