Στα βήματα του Ιστορητή

η Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Το πλούσιο συγγραφικό και λαογραφικό έργο της και η φιλοπατρία της τιμούν τόσο την ίδια όσο και τη γενέτειρά της, Ροδαυγή Άρτας, και την Παιδεία

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Σε εύοσμο και άλικο πνευματικό Ρόδο της Αυγής, αυτό της πολυπαινεμένης και πανέμορφης Ροδαυγής Άρτας αναδεικνύεται η λαμπρή φιλόλογος, συγγραφέας και λαογράφος Παναγιώτα Π. Λάμπρη.

Πολυσχιδής προσωπικότητα με άριστη επιστημονική κατάρτιση, λαμπρή παρουσία στο χώρο των Γραμμάτων, με υψηλό φρόνημα και αδέκαστο ήθος υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης  την Παιδεία από τη θέση της καθηγήτριας Φιλολογίας Μέσης Εκπαίδευσης στην Πάτρα και με περισσή αγάπη και επιστημοσύνη την Ιστορία και ιδιαιτέρως τον κλάδο της Λαογραφίας.  Αδιάψευστα δείγματα της γραφής της, του τρόπου εργασίας, συλλογής και παρουσίασης του λαογραφικού υλικού που συγκεντρώνει τα βιβλία της «Χάσικο ψωμί» και «Ο Ιστορητής Κωνσταντίνος Α. Διαμάντης».

Την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε μελετώντας εκατοντάδες γραπτές πηγές και προφορικές αναφορές όπως αυτές μεταλαμπαδεύτηκαν αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά μας προσφέρει από το θησαυροφυλάκιο της αστείρευτης γνώσης και της οξυδερκούς μνήμης που διαθέτει μέσα από τις σελίδες του ιστορήματός της «Ροδαυγή-Το Ρόδο της Αυγής». Πόνημα ανεκτίμητης αξίας αφού σ΄αυτό περιέχονται πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την κοινωνική και πνευματική παράδοση της Ροδαυγής από τις ρίζες της, που ανάγονται στην αρχαιοελληνική εποχή, έως τη σημερινή ύπαρξή της.

Με γλαφυρότητα και λεπτομερή αναφορά στις ιστορικές πηγές που αναφέρονται στο χωριό της, την ευρύτερη γύρω περιοχή, τους Μολοσσούς και τους Αθαμάνες μας ταξιδεύει δια μέσου των αιώνων, των μύθων, των θρύλων και της πραγματικότητας στο χρόνο και το χώρο που αγκαλιάζει τη γενέτειρά της στα διαχρονικά ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, τα κοινωνικά γεγονότα, τις ασχολίες των κατοίκων, τις λαϊκές τέχνες, τους γάμους και τα πανηγύρια,  τα τραγούδια, τα παιχνίδια, τις παροιμίες και τα αινίγματα, τα ιστορήματα, τις παροιμίες και πολλά άλλα, μερικά από τα οποία διασώζονται ακόμα και σήμερα. Το πόνημα συμπληρώνεται με πλούσιο γλωσσάρι και ερμηνείες ιδιωματικών λέξεων και αναλυτική παρουσίαση όλων των πηγών από τις οποίες αντλήθηκαν πληροφορίες.

Όλα αυτά μαζί με μαρτυρίες κατοίκων και αναμνηστικές φωτογραφίες τους, καθώς και από άλλες που αναδεικνύουν τις απείρου κάλλους φυσικές  ομορφιές της Ροδαυγής κατατέθηκαν, κατάθεση ψυχής, από την Παναγιώτα Λάμπρη στο βιβλίο της και τους συγχωριανούς της, στη Λαογραφία και την Ιστορία ως πολύτιμη και ανεκτίμητη παρακαταθήκη των επόμενων γενεών.

Με την κατάθεση αυτού του σημαντικού έργου στο ευρύτερο κοινό η Παναγιώτα Λάμπρη αναγορεύεται αυτομάτως σε άριστη διάδοχος του αείμνηστου, καταξιωμένου συμπατριώτης της Ιστορητή Κωνσταντίνου Διαμάντη. Θερμά συγχαρητήρια. Το συλλεκτικό πόνημά της διατίθεται από την ίδια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2610 332850.

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της

Παράδοσης της Ηπείρου!

Ελπίζουμε ότι σύντομα,

με τη βοήθεια όλων μας

θα γίνει μια μικρή ¨Εγκυκλοπαίδεια¨

για την ιδιαίτερή μας Πατρίδα!